Skip to content

iypt kit

Crowdsourcan i neslužben spisak referenci možete pronaći na https://stemfellowship.org/iypt-references/ . Tretirajte literaturu ovdje navedenu kao početnu točku. Od vas se očekuje da istražite svoj problem puno dublje, navedena literatura je samo tu da vam pomogne uhvatiti ga za rep.

Dobar početak je uvijek informativno čitanje Wikipedije i udžbenika, te potom pretraga na scholar.google.hr za relevantnom literaturom. U slučaju da ne možete pristupiti nekom članku jer se plaća, slobodno nam se obratite jer Sveučilište u Zagrebu daje pristup većini znanstvenih časopisa svojim studentima i djelatnicima.

Korisni programi i web stranice

  • Repozitoriji knjiga i multimedija materijala koji su u javnom vlasništvu (i mogućnost besplatne posudbe nekih koji nisu):  archive.org, openlibrary.org
  • Preprint verzije dobrog dijela članaka iz fizike: arxiv.org

Ako vaša teorija zahtjeva matematiku koju niste još učili u školi ili u koju niste sigurni, svakako se potiče savjetovanje sa mentorom/icom. Ovo nije natjecanje iz matematike, tolerirat će se ako kažete: “ovaj korak zahtjeva znanje više matematike i mentor mi je pomogao izvesti ovaj dio”. Naravno, naglasak je na “pomogao”, plagijiranje se neće tolerirati. U svakom slučaju se očekuje da vi razumijete svoju teoriju.

  • Online simbolički kalkulator (za integrale i slično): Symbolab
  • Obrada i analiza zvučnih signala: Audacity
  • Crtanje matematičkih dijagrama: Geogebra

Priložene skripte ne učiti redom. To su skripte koje koriste učenici koji se spremaju za olimpijadu iz fizike. Priložene su kao prva pomoć u slučaju pomanjkanja predznanja u specifičnom polju fizike. Pogotovo su korisne skripte koje pokrivaju predznanje iz matematike.

Sidebar